Geen eigen eten en drinken

Waarom mag je geen eten en drinken meer meenemen?

Een veelgestelde en ook terechte vraag. Met daarbij ook opmerkingen als ‘dat is toch de charme van het festival’ of ‘dit gaat ten koste van de gemoedelijke, ongedwongen sfeer’.

Ons antwoord daarop is steevast dezelfde. De gemoedelijkheid blijft, evenals de ongedwongen sfeer, maar de tijden zijn wel veranderd. Daar kan en mag niemand zijn ogen voor sluiten. En wij ook niet. We leven in tijden van aanslagen en terrorismedreiging. Wij willen geen Bataclan, geen Brussel, geen Istanbul, geen Parijs, geen Londen, geen Sint-Petersburg, geen Stockholm en geen Manchester. Daarom hebben we op last van politie, brandweer en beveiliging en in samenspraak met de Beurs van Berlage het deurbeleid aangepast, wat er op neerkomt dat je geen eigen eten, drinken en andere spullen mag meenemen. Hierop zal bij de entree op worden toegezien.

Het is de afgelopen jaren ook uit de hand gelopen. Waar in het verleden bezoekers op de rustige zondagmiddag wat eigen voedsel meenamen, zagen wede laatste jaren op alle festivaldagen de meest vreemde dingen, van strijkplanken, tot statafels, tot kaasplanken met messen. Veel van deze spullen worden ook achtergelaten en op de grond gesmeten na afloop van iedere festivaldag. Dat leverde niet alleen gevaarlijke situaties voor de bezoekers op, maar heeft ook geleid tot hoge opruimkosten en herstelkosten van het monumentale pand waarin we ons festival mogen houden.

En om nog maar een keer heel duidelijk te zijn. Wij zijn een stichting, ene non-profit organisatie. Wij drijven het festival geheel op een organisatie van vrijwilligers en niemand verdient geld aan het festival. Ook niet aan de catering. Daar hebben wij nog nooit een cent of stuiver aan verdiend. En dat zullen we ook nooit doen.

Dus geen eigen eten, drinken en andere spullen (statafels, strijkplanken, messen, en dergelijke) meer meenemen. De Beurs van Berlage biedt in plaats daarvan zijn eigen catering aan in samenwerking met Dutch Food Concepts. Lees hier meer over de catering.

Wij hopen op jullie begrip en hopen dat de gemoedelijke en ongedwongen sfeer zal blijven.