Veelgestelde vragen

Wie organiseert het PINT Bokbierfestival?

Het is een veelgehoorde misvatting dat het PINT Bokbierfestival wordt georganiseerd door de vereniging PINT (www.pint.nl). Dat klopt niet. Het festival wordt georganiseerd door een aparte vrijwilligersorganisatie in een afzonderlijke stichting: de stichting PINT Bokbierfestival (www.pintbbf.nl ).

Wat is bokbier?

Bokbier is het seizoensbier van Nederland bij uitstek. Veel brouwerijen hebben een bokbier in hun assortiment. Het is vaak alleen maar verkrijgbaar in de periode oktober tot en met februari, waarbij de piek van het seizoen in oktober en november ligt. Ook in september zien we steeds vaker bokbieren op de markt verschijnen. Was bokbier tot 1982 een bier van lage gisting rond de 6,5%, robijnrood van kleur en met een moutige, wat caramelachtige smaak, vandaag de dag is feitelijk alles mogelijk.

De enige wettelijke eis die aan bokbier wordt gesteld vinden we in artikel 7g van het Warenwetbesluit Gereserveerde Aanduidingen. Daarin staat vermeld dat de aanduiding bok, bock of iedere andere aanduiding waarvan bok of bock een grondbestanddeel vormt, uitsluitend mag worden gebezigd voor bieren met een extractgehalte van de stamwort boven de 15,5%. Verder is er niets over geregeld. Wil je er meer over lezen, kijk dan eens op www.pint.nl/themas/traditie/bokbier/.

Brouwers experimenteren dan ook steeds meer met de grondstoffen en het brouwproces. Ze brengen ook zwaardere variëteiten op de markt. Er zijn zelfs verschillende bokbieren die lichter van kleur zijn dan de voorheen verplichte 40 EBC. Het is aan jou om te bepalen welk bokbier je lekker vindt.

Hoe schrijf je bokbier? Met of zonder c?

Het kan en mag allebei. Zowel ‘bok’ als ‘bock’ is toegestaan.

Wat is het verschil tussen een brouwer en een huurbrouwer?

Een brouwer heeft een eigen brouwinstallatie waarin hij zijn bieren brouwt. Een huurbrouwer heeft die niet, maar maakt gebruik van de brouwinstallaties van anderen. Lees meer definities op http://www.pint.nl/over-pint/definities/.

Waarom kun je alleen met contant geld betalen?

Dat is een bewuste keuze van de organisatie om de doorloop bij de entreekassa te bevorderen en wachtrijen te beperken. Hier kun je dus alleen contant (€ 20,00 per persoon) betalen  Maar dit jaar kun je ook voor het eerst je entree en eventuele muntjes in de voorverkoop aanschaffen en betalen via ideal. Ook bij de muntenkassa’s kun je pinnen.

Waar kun je je entreetickets kopen?

Dit jaar kun je voor het eerst je entreetickets en eventueel meer muntjes online en in de voorverkoop aanschaffen. Hiertoe zal een afzonderlijke kassa worden gebruikt waar je tickets zullen worden gescand en waar ook de uitgifte van het proefglas, festivalboekje en muntjes zal plaatsvinden. Uiteraard blijft het ook mogelijk om je entree bij de normale kassa te kopen (contant) gedurende het festival. Ook zijn er weer de muntenkassa's waar je ook kunt pinnen.

Het voordeel van het kopen van je entréeticket en munten in de voorverkoop ligt in het feit dat je je op die dag gegarandeerd binnenkomt en lange wachtrijen voorkomt (entree- en muntenkassa).

Waarom mag je geen eigen eten, drinken en andere spullen meenemen?

Dit is niet meer toegestaan uit overwegingen van veiligheid van bezoekers en het behoud van het monumentale pand. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel.